top of page

ÇOCUK VE OYUN İLİŞKİSİ

Her yaşta birey için oyun ve oyun ilişkisi oldukça büyük önem taşır. Bunun sebebi yaşadığımız hayatın oyunlarla daha anlamlı hale gelmesidir. Çocuklar için ise bu durum biraz daha farklı olmaktadır. Çocuk ve oyun ilişkisinde oyun eğlenceden daha mühim manalar barındırır. Örneğin; çocuk oyun oynarken karakterini keşfeder, çevresindekileri daha iyi tanımlar, kendini geliştirme fırsatı elde eder. Kısacası oyun çocuğun dili olmaktadır. Böylece çevresindeki insanlara kendini bu şekilde anlatarak daha rahat iletişim kurar. En çok da duygularını konuşarak anlatamayan veya bunu yapabilmek için gerekli gelişimi tamamlamamış olan çocuklar için dışavurumu kolaylaştırır. Tüm bunların yanında zor veya onlar için korkutucu olan hissiyatları seçtiği oyunlara yansıtabilmektedirler. Sorunları daha kolay çözme yeteneği kazanarak, olaylara karşı yaklaşımlarını değiştirilebilirler.

Farklı bir bakış açısından bakmak gerekirse; çocuklar oynadıkları oyunları başarabilmek veya kazanabilmek adına çeşitli düzenlemeler ve hesaplamalar gerçekleştirir. ‘’Nasıl?’’ sorusuna cevap arayarak, düşünce haznelerini geliştirirler. Oynayacakları kutu oyunları ile duygusal ve zihinsel anlamda mühim derecede sağlıklı bir gelişim sağlayabilirler.

Bunun yanında tabi ki oyun içerisinde kaybetme veya başarısızlık durumları da mevcuttur. Bu olumsuz durumları deneyimlemek ve çevresindeki arkadaşlarının duygularını görebilmek; empati yeteneğinin başlangıcı olmaktadır. Bu yüzden çocuklara oyuncak alırken ilk olarak çocuğunuza neler katacağını düşünmelisiniz.

Sonuç olarak oyun çocuğun neredeyse hayatının tamamını kapsar. Bu hayatı onlarla birlikte yaşamak ve çocukların oyunlarına dahil olmak anne ve babaların sorumlulukları arasında yer almaktadır. Çocuklar oyunlarına aile bireylerini dahil etmeyi oldukça seveler. Fakat bazen bu durum tam tersine dönebilir. Bu zamanlarda ise ebeveynler çocuklarının davranışlarını izleyerek, onları daha iyi tanıma fırsatı elde etmektedir.

Çocuklarını daha iyi tanımanın ve daha iyi anlayabilmenin bir yolu olan oyun fırsatını, en iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Alacağınız kutu oyunları ile birlikte çocuğunuzla geçirdiğiniz vaktin size ve çocuğunuza neler katacağını anlayacaksınız. Seçtiğiniz bu oyuncak ise tehlike içermemekte ve keskin yapıya sahip olmamaktadır. Aynı zamanda kız veya erkek ayrımı sağlamadan eşit bir şekilde çocuklarınızla ilişki kurmanızı sağlar.

Ece Önel


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Çocuk ve Oyun...

Etkin bir gelecek oluşturmanın tek yolu çocuklardır. Çocuklarımızı geleceğin yetkin bireyleri olarak yetiştirmek ise çok önemli bir unsurdur. Peki bizler çocuklarla nasıl iletişim kuracağız? Onların d

Oyunlar Sadece Oyun Değildir...

Çocukların özellikle pandemi sürecinde,sürekli oyun oynamasından muzdarip bir baba olarak, Yaptığım okumalardan ulaştığım sonuçlar beni kısmen rahatlattı. “Şimdiki çocuklar çok uyanık,çok zeki” der,du

OYUNLARIN ÇOCUK ÜZERİNDE ETKİLERİ

Yaş sınırlaması olmaksızın her çocuk oyun oynamayı sever. İlerleyen yaş ile birlikte oynanan oyunun formu değişir. Oyun ile birlikte çocuk; çevresini tanır, nesneleri keşfeder ve problem çözme yetisi

bottom of page