top of page

Oyunun Çocuk Gelişimine Katkısı

Oynamak, çocukların doğal olarak yaptığı bir eylemdir. İlk bakışta oynama yeteneği, eğlence ve eğlencenin ötesinde bir amaca hizmet etmiyor gibi görünebilir. Ancak, psikologlar durumun gerçekten bu olup olmadığını araştırmaya başladığından beri, oyun ve çocuk gelişimi arasındaki ilişkiyi daha netleştirmeye çalışıyorlar. Anlamamız gereken önemli bir husus var. Gelişim perspektifinden, zevk aldığımız eylemleri gerçekleştirmek sadece zevk için değildir. Bu açıdan bakıldığında, bir şey zevk üretiyorsa, bunun nedeni genellikle gelişimimiz için yararlı olmasıdır. Bu mantığa göre oyunun bir işlevi veya faydası olması gerekir. Ek olarak, araştırmalar, bir çocuğun çocuklukta çok sınırlı saat oyun oynaması durumunda, genellikle çok zayıf bir şekilde topluma adapte olmuş yetişkinler olduklarını göstermektedir.

Oyun ve çocuk gelişimi neden önemli?

Oyun, belirli işlevlerin gelişmesini sağlamak için bir tür hazırlık egzersizidir. Fiziksel oyunlar fiziksel gelişimi kolaylaştırırken, psikolojik oyunlar çocuğu sosyal yaşamına hazırlar. Ayrıca oyun güvenli bir ortamda yürütüldüğü için çocuk tehlikeye girmeden becerilerini geliştirebilir.

Oyun ve çocuk gelişimi

Oyun, insanoğlunun birlikte doğduğu olgunlaşmamışlıkla bağlantılıdır. Bu, çok sayıda çok farklı davranış türü üretebileceğimiz anlamına gelir, böylece çok esnek ve uyarlanabilir olmamıza yardımcı olur.

Bu nedenle oyun, tüm bu davranışları deneyimlemek için çok faydalıdır. Aynı zamanda kültürel çevremize nasıl adapte olacağımızı öğrenmemize yardımcı olur. Bunu eğlenceli bir bağlamda yaparak, kişi baskıdan kurtulur ve deney yapabilir. Aynı zamanda olası olumsuz sonuçları en aza indirir.

Boyama, oyun hamuru, suyla oynama, kumla oynama, kutu oyunları ve diğer duyusal deneyimler, beş duyuyu da harekete geçirir ve neden-sonuç deneyleri sağlar.

Diğer oyun alanlarında olduğu gibi, duyusal oyun, öğretmenler ve çocuklar ilginç dokuları ve kokuları fark ettikçe ve ilginç materyalleri görsel olarak keşfettikçe zengin yeni dili keşfetme fırsatları sunar.

Şarkılar ve tekerlemeler gibi müzik deneyimleri okuryazarlığı ve dil becerilerini geliştirir ve aynı zamanda küçük çocuklara sıralama ve hafıza becerileri konusunda pratik sağlar. Bu tür bilişsel becerilerin gelişimi, çocuğun büyüyebileceği olumlu bir erken temel oluşturur; bu tür beceriler, daha sonraki çeşitli okula hazırlık ve akademik sonuçlarla ilgilidir.

Oyunun önemi

Oyunun amacına dair birçok farklı bakış açısı var. Bununla birlikte, oyun ve çocuk gelişimi arasındaki bağlantının önemi açıktır. Ayrıca belirtmemiz gereken bir diğer nokta, farklı bakış açılarının birbiriyle uyumsuz olmamasıdır. Oyun ve çocuk gelişimi arasındaki ilişki çok yönlü ve zenginleştirici olabilir.

Artık oynamanın bir çocuk için açtığı farklı olasılıkları bildiğimize göre, alaka düzeyini anlayabiliriz. Bir çocuğun hayatında oyun yoksa, fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle, eğlence etkinlikleri çocuklarımızın günlük yaşamlarında çok önemlidir, baskı olmadan ve büyük bir motivasyonla yapılır. Oynamayı öğrenmek çocuğa hayatının her alanında büyümesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi verecektir.


Burçak Yıldız

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Çocuk ve Oyun...

Etkin bir gelecek oluşturmanın tek yolu çocuklardır. Çocuklarımızı geleceğin yetkin bireyleri olarak yetiştirmek ise çok önemli bir unsurdur. Peki bizler çocuklarla nasıl iletişim kuracağız? Onların d

ÇOCUK VE OYUN İLİŞKİSİ

Her yaşta birey için oyun ve oyun ilişkisi oldukça büyük önem taşır. Bunun sebebi yaşadığımız hayatın oyunlarla daha anlamlı hale gelmesidir. Çocuklar için ise bu durum biraz daha farklı olmaktadır. Ç

Oyunlar Sadece Oyun Değildir...

Çocukların özellikle pandemi sürecinde,sürekli oyun oynamasından muzdarip bir baba olarak, Yaptığım okumalardan ulaştığım sonuçlar beni kısmen rahatlattı. “Şimdiki çocuklar çok uyanık,çok zeki” der,du

bottom of page