top of page

Çocuk ve Oyun...

Etkin bir gelecek oluşturmanın tek yolu çocuklardır. Çocuklarımızı geleceğin yetkin bireyleri olarak yetiştirmek ise çok önemli bir unsurdur. Peki bizler çocuklarla nasıl iletişim kuracağız? Onların dilinden anlamanın yolu nedir? Bunun cevabına hepimiz aşinayızdır. Cevap tabii de oyundur. Oyun, çocukların hem fiziksel hem mental olarak en aktif olduğu faaliyettir. Kendilerine göre kurguladıkları dünyalarda gündelik yaptıklarını tekrarlayarak etkili öğrenmenin yolunu bulmuşlardır. Oyun sırasında çocuklar fiziksel aktivitelerle kas gelişimlerini sağlar ve motor becerilerini geliştirirler. Çocuklarıyla iletişim kurmak isteyen ebeveynler bilmelidir ki oyun onlar için en aktif iletişim kaynağıdır. Oyun arkadaşları ve oyun araçlarıyla birlikte kurdukları hayali dünyalar sizi bile şaşırtabilir. Büyüklerle ve birbirleriyle iletişim kurmanın yolunu bu şekilde bulan miniklerimiz, kendi dili gibi oyunu kullanmaktadır. Çocuk oyun sayesinde anlamlandıramadıklarını anlamlandırır, öğrenemediklerini öğrenir, anlatamadığını anlatır. Motor becerilerin, zeka gelişiminin ve iletişim becerisindeki gelişmenin bu denli ön planda olduğu oyunların seçimi de oldukça mühimdir. Çünkü çocuklar kendilerine en uygun oyuncakla öğrenme işlevini gerçekleştirir. Ebeveynlerin bu tanımları karşılayacak en uygun oyunları ve oyun araçlarını seçmeleri gerekmektedir. Ayrıca muhakkak çocuklarıyla geçirecekleri zamanı kendilerine ayırmalı, ne kadar yoğun olurlarsa olsunlar çocuklarına hep zaman yaratmalıdır. Bu nedenle de ebeveynlere büyük görev düşmekte. Gerek oyun arkadaşı gerekse oyun finansmanı olmayı göze almalıyız.

DOĞRU OYUN NASIL SEÇİLİR?

Doğru oyun seçmenin en etkili yolu önce çocuğumuzu tanımaktır. Her çocuğun; öğrenme şekli, ilgi alanı ve yeteneği farklıdır. Onların bu farklılıklarını tanımak gerekmektedir. Bunun içinse gözlem çok önemlidir. Gözlem sayesinde çocuğunuzun hayal dünyasını görebilir, onların bilinçaltına ulaşabilirsiniz. Gerçek hayatta gördüklerini hayal dünyalarıyla oyunlarına aktarırlar. Bu oyunları gözlemleyerek kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz.

Ayrıca oyun ve oyuncak seçimimiz çocuğun yaşına göre de değişmelidir.

• Oturmayı öğrenmesiyle başlayan dönemde daha çok motor becerileri geliştirecek oyunlar tercih edilmeli.

• 1-7 yaş arası çocuklarda fiziksel aktiviteye yardımcı olacak oyunlar tercih ederek enerji birikimlerini atmaları sağlanır. Bunlara ek olarak bu yaş grubu için zeka gelişimi ve okul öncesi hazırlığını sağlayacak oyunlar seçilmelidir.

• 7 yaş sonrası çocuğun, ebeveyni gözleminde oynayacağı oyunu kendisinin tercih etmesine teşvik edilerek kişisel özgüvenini de sağlamak gerekmektedir.

OYUN OYNARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

• Çocuğumuza onunla oynamak istediğimizi belirtecek şekilde heyecanlı ve meraklı görünmeliyiz. Bu sayede oyun içi iletişim için hevesli bir çocuk bekler bizi.

• Oyuna kendimiz değil, çocuğumuzla birlikte ortak karar vermeliyiz. Böylelikle oyun hakkında fikir yürütmesini sağlayarak zeka gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

• Çocuğumuzla oyun oynadığımız anın keyfini çıkarmak adına oyun dışındaki dış etkenlerle bağlantımızı oyun sonuna kadar koparmalıyız.

• Oyun esnasında göz teması çok önemlidir. Bu detayı atlamamalıyız.

• Çocuğun fikir yürütmesini desteklemeli ve düşüncelerini dikkatle dinlemeliyiz.

• Oyun sırasındaki jest ve mimiklerimiz oldukça önemlidir. Çünkü çocuklar iletişime açık olduğundan sizi örnek alacak ve sizin davranışlarınızı size farkettirmeden analiz edecektir.

Simge Öztürk


21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÇOCUK VE OYUN İLİŞKİSİ

Her yaşta birey için oyun ve oyun ilişkisi oldukça büyük önem taşır. Bunun sebebi yaşadığımız hayatın oyunlarla daha anlamlı hale gelmesidir. Çocuklar için ise bu durum biraz daha farklı olmaktadır. Ç

Oyunlar Sadece Oyun Değildir...

Çocukların özellikle pandemi sürecinde,sürekli oyun oynamasından muzdarip bir baba olarak, Yaptığım okumalardan ulaştığım sonuçlar beni kısmen rahatlattı. “Şimdiki çocuklar çok uyanık,çok zeki” der,du

OYUNLARIN ÇOCUK ÜZERİNDE ETKİLERİ

Yaş sınırlaması olmaksızın her çocuk oyun oynamayı sever. İlerleyen yaş ile birlikte oynanan oyunun formu değişir. Oyun ile birlikte çocuk; çevresini tanır, nesneleri keşfeder ve problem çözme yetisi

bottom of page